Живеење во иднината: 7 причини да одберете smart home system

Светот брзо се менува: она што беше научна фантастика вчера стана позната реалност денес. Нашите куќи не се исклучок. Дали е можно да се живее во домот на иднината денес? Можете, но бидете внимателни: откако ќе се вселите во паметен дом, никогаш нема да сакате да се вратите во обичен.

 

Причина бр. 1: Иднината е тука

Интернетот, компјутерите, гаџетите и уредите целосно ни го променија животот. Овој момент треба да се смета за раѓање на паметен дом - систем кој го прави животот полесен и поудобен. Замислете: секое нешто, било да е електричен приклучок, греење/ладење или видео камера, го исполнува секое ваше барање и од далечина. И ова се следи од единствен систем кој ја координира работата на сите уреди. Фантазија? Не, таквите домови се веќе реалност. 

Исак Асимов за прв пат напишал за роботот кој му служи на човекот уште пред 80 години. Врз основа на неговите книги и раскажувањето на приказната за вештачката интелигенција, "Јас робот" беше снимен во 2004 година и изгледаше апсолутно фантастично дури и тогаш. Поминаа околу 18 години од филмот и паметните домови со гласовна контрола се достапни за секого.

Системот „паметен стан“ се инкорпорира во новите проекти уште во раната фаза на дизајнирање. Гласовна контрола, далечински пристап, еколошка свест и безбедност во домот - тоа е новата удобност на живеењето во ова време.

 

Причина бр. 2: Управувајте од далечина

Гласовната контрола не е проблем кога сме наоколу. Но, што ако нема никој дома? Само погледнете ја апликацијата на вашиот мобилен телефон. Управувајте со вашиот стан на работа, на службено патување или на одмор. Прашањето "дали ја исклучив пеглата?" ќе се реши со еден клик, блокирајќи ги приклучоците, не мора да бидете нервозни и загрижени.

Паметната апликација помага при ненадејна промена на времето: изберете ја саканата опција на паметниот телефон и затворете ги завесите за жешкото сонце да не го изгори вашиот омилен фикус. И ако стане поладно, вклучете ги радијаторите - станот ќе се загрее до вашето пристигнување.

Оваа опција е една од водечките опции во проектите на кои работи тимот на Property One Real Estate and Development во уредувањето на канцелариски и станбени простори. Можете да ги контролирате сите апарати во куќата или канцеларијата користејќи ја апликацијата на вашиот паметен телефон.

Замислете дека сте во канцеларија, а детето рано се вратило од училиште: ја отворате електронската брава на вратата, ги блокирате електричните апарати и го вклучувате ТВ каналот со цртани филмови. А ако наутро ставите лазања во рерната и ја вклучите покасно во текот на денот од вашата канцеларија преку паметната апликација, кога ќе се вратите дома ќе ве чека свежо подготвена топла вечера.

Сепак, паметната апликација ќе ви помогне и кога сте дома: за да вклучите музика, осветлување или греење/ладење. Оваа опција е вклучена во основниот пакет за паметни станови и канцеларии во сите проекти на нашите клиенти.

 

Причина бр. 3: Вие го креирате сценариото

Да речеме дека станувате во 7 часот наутро и пиете кафе во 7:30 часот. Меморирајте го ова само еднаш на вашиот паметен уред и нема да морате да се будите од ѕвонењето на досадниот будилник, обидувајќи се да го исклучите во мракот. Ќе ве разбуди вашата омилена музика која свири на сончева светлина, бидејќи завесите автоматски ќе се отворат. Веднаш од креветот, стапнувате на топлиот под (да, тој ќе се вклучи однапред) и до 7:30 во кујната веќе ќе ве чека свежо подготвено кафе - добар апетит и добар почеток на денот.

 

Причина бр. 4: Грижа за безбедноста

Пристап преку картичка или мобилен телефон, видео надзор, аларми, сензори - вака изгледаше пред 10 години базата на специјален агент.

Сензорот за отворање на вратата го информира сопственикот за секој влез и излез. Дури и некој да се обиде да влезе во домот преку прозорецот, паметниот сензор ќе го препознае по бучавата и ќе испрати известување. Добрата страна е што системот не реагира на домашни миленици.

Опасностите демнат понекогаш и внатре во домот, на пример, чешми или цевки. Во случај на неочекувано истекување, ќе работи сензор кој нема да ја чека вашата команда, туку ќе ја исклучи водата веднаш при најмал дефект.

Достапен е и пристап до и во гаражата. Нема потреба од многу клучеви на приврзок: само една ознака со bluetooth се користи за да се влезе на територијата на станбениот или деловниот комплекс, во внатрешноста, како и на паркингот.

Причина бр. 5: Штедењето е профитабилно и правилно

Рационалното користење на ресурсите е тренд на модерниот живот во една метропола. Двојно е пријатно, заштедувајќи ресурси и пари, да се зачува природата.

Системот „паметен дом“ не само што ја следи потрошувачката на енергија и го информира корисникот за тоа, туку дава препораки за оптимално и економично користење на ресурсите. Ова е исто така корисно за сопствениците на недвижноста: паметните опции нема да дозволат системот за греење да ја прегрее просторијата. Тие ја одредуваат температурата на воздухот, неговата влажност и другите индикатори во реално време и ги одржуваат поставените параметри на константно ниво.

Патем, температурата на воздухот може да се вклучи во меморијата во зависност од преференциите на членовите на семејството и да ги вклучи токму оние опции што се потребни на одредени членови со само еден клик.

Причина бр. 6: И просторот надвор од домот станува паметен

Осветлувањето во заедничките простории е исто така паметно: системот го проценува степенот на осветлување, го одредува времето од денот и се прилагодува.

Портите на паркингот/рампата исто така се отвораат автоматски, нема потреба да ги притискате копчињата и да го барате далечинскиот управувач.

Иднината е сите нови згради да бидат синхронизирани во еден паметен систем.

Причина бр. 7: Една апликација за сè

Се разбира, многу функции на паметен дом може да се инсталираат во секоја фаза, но домот што ги има од самиот почеток има големи предности. Прво, само се вселувате и живеете без грижи, сите системи веќе работат за вас. Второ, потребна ви е само една апликација за да контролирате сè, од отворање на вратата на вашата куќа до вклучување или исклучување на светлото во спалната соба. Погодно е и заштедува време.

Секој клиент одлучува колку му се важни дигиталните опции, дали ќе му биде доволен основниот пакет за паметни домови или дали му треба напреден. Потоа може да се поврзе со дополнителни уреди, чија контрола ќе биде достапна во една апликација од мобилниот уред.

Животот во иднината опишана од писателите на научна фантастика денес е реалност. Ова не е привилегија, туку погодност: паметниот дом ви овозможува вниманието да не ви го одвлекува рутината, туку да посветите повеќе внимание на она што е важно: одмор, удобност и вашите најблиски.

 

Во соработка со Energy Intelligence Skopje