Викенд куќи за живеење: нов тренд помеѓу помладата популација?

Според едно неодамнешно истражување, се повеќе млади луѓе преферираат да живеат во викендкуќи. Во исто време, побарувачката за такви недвижности станува се поголема, а сега за тоа активно се заинтересирани лица помлади од 35 години. Во оваа статија ќе објасниме зошто младите ги напуштаат градовите.

Во 2020-2021 година, за време на пандемијата на коронавирус, трошоците за приградски недвижности пораснаа во услови на висока куповна активност. Според аналитиката на Property One, за тоа време цените во просек се зголемиле двојно.

Но, економските превирања од 2022 година го прекина овој тренд, а приватните недвижности почнаа да поевтинуваат. Така, според статистичките податоци, изградбата на приградските (викенд) куќи од бетон во регионот паднала за 10,5%, а додека пак куќите од дрво/камен варијанта паднале за 13,5%.

Атрактивни услови

Растот на цените сега е ограничен од неколку фактори. Прво, ова е пад на побарувачката во услови на општа неизвесност. Многу луѓе го одложија купувањето на недвижен имот до подобри времиња.

Второ, изградбата на куќа, по правило, трае неколку месеци или години, што значи дека градежната компанија однапред го разбира обемот на работа и ги резервира потребните ресурси и градежни материјали. Ова ви овозможува прецизно да го распределите потрошеното време и вложените финансии. И покрај динамиката на цените на материјалите оваа година, изведувачите се уште имаат залихи откупени по намалени цени претходно.

Во исто време, програмата за повластени хипотеки започната во 2020 година продолжува да функционира во регионот, според која, меѓу другото, можете да купите и приградска куќа. Нејзините граници варираат во зависност од регионот.

По желба, износот на кредитот може да се зголеми преку дополнителен заем по пазарни услови. Програмата ќе трае најмалку до крајот на оваа година.

Постојат и други програми погодни за приградски и викенд куќи што активно ги користат младите семејства:

Покрај тоа, живеењето во сопствен дом има предности кои го прават поевтино од живеењето во град. Тоа, на пример, се бесплатен паркинг простор, приватна парцела со можност за водење домаќинство или бизнис, големи дворови со можност за базен, летна кујна, градина итн.

Сепак, интерес за приватни домови пројавуваат и помладите клиенти. Уделот на купувачите помлади од 35 години учествува со повеќе од 40% од трансакциите.

Главната причина за ова е да се зголеми достапноста на приградските недвижности. Денес целна публика не се само постари луѓе и успешни бизнисмени.

Благодарение на субвенционираните хипотеки, купувачите повеќе не треба да заработуваат дополнителна добивка покрај платата за да си дозволат барем мала куќа. Општо земено, до 90% од сите трансакции сега се прават со привлекување кредитни пари на приградскиот пазар.

На промена на трендот укажува и зголемувањето на бројот на самохрани клиенти или семејства без деца. Но, што, покрај финансиската добивка, ги привлекува сите овие луѓе на приградски живот?

Разновидни активности во слободно време

Една од причините за интересот на младите за приградскиот живот е неверојатната разновидност на слободни активности. Достапноста на прошетки и излети на свеж воздух, можноста за бучни забави и поканување гости е апсолутен плус за младите луѓе.

Покрај тоа, приватен дом им дава на жителите поголема слобода да ги извршуваат своите хобиактивности. На пример, можете лесно да организирате студио за снимање, вежбална само за вас или да изградите рампа за скејтборд во дворот.

Само за време на пандемијата, побарувачката за изградба на приградски куќи кај младите се зголеми за 40%, а овој тренд продолжува и во 2022 година.

Купувањето сопствен дом ја изразува не само желбата на потрошувачот за висока удобност и самореализација, туку и желбата да се истакне меѓу своите пријатели и познаници.

Комбинацијата на практичност и атрактивен дизајн создава посебен приградски простор кој поволно се споредува со општите околни градби и го нагласува вкусот на сопствениците на куќи.

Поради оваа причина, кај младите, типичните куќи во европски стил (Stone Design, Полудрвени куќи, Скандинавски куќи, Hi-tech) добиваат голема популарност.

Еко-пријателство и здравствени придобивки

Главните градови не се најдоброто место за оние кои се грижат за своето здравје. Фабриките, автомобилите, депониите и другите „предности“ на урбаниот живот имаат штетно влијание врз животната средина и на оние кои живеат во неа.

Лекарите велат дека луѓето од време на време е критично неопходно да поминуваат што повеќе време во природа. Ова има благотворно влијание на неколку аспекти од животот одеднаш: го подобрува квалитетот на сонот, го нормализира крвниот притисок и варењето и што е најважно, ја стабилизира психолошката состојба.

Не е тајна дека интензивниот ритам на живот во големите градови е една од причините за зголеменото ниво на стрес кај нивните жители. Затоа, животот подалеку од метежот во буквална и преносна смисла станува здив на свеж воздух за оние кои ќе се решат да се преселат.

Желбата за похармонично постоење за многумина станува одлучувачки фактор за преселба во предградијата. Кога ги прашуваме нашите клиенти што ги поттикнало да го променат својот животен стил, тие често ја наведуваат токму оваа причина.