Како да купите стан кој ќе остане ликвиден и по 10 години?

Новите згради се менуваат: некои опции се појавуваат, други застаруваат и исчезнуваат. Што навистина е важно за еден квалитетен проект денес? Каков треба да биде станбениот простор за да остане баран и по една деценија? Критериумите за ликвидност ги појаснува Property One Real Estate and Development.

Локација и транспортна пристапност

Што и да се каже, локацијата на новата станбена зграда останува главен показател за ликвидноста на еден проект и инвестиција. 

При изборот на локација за изградба на нов премиум проект, компанијата ја зема предвид не само близината на главните улици. Важно е да веќе има добро формирана инфраструктура во близина: трговска, културна, забавна. Локацијата мора да биде безбедна од еколошка гледна точка, а во близина се потребни паркови или други зелени површини, неопходни за одмор, спорт и надополнување на сила и енергија.

При изборот на нов дом, експертите на Property One Real Estate and Development го советуваат купувачот да обрне внимание не само на постоечките предности на областа, туку и на опциите што ќе се појават во блиска иднина: отворање на голем трговски центар, нов парк, бизнис или спортски центар.

Да појасниме, изразите подолу во текстот премиум класа не значи скап и потешко достапен станбен простор, значењето на зборот премиум станбен простор е простор на одлична локација, лоциран во зграда градена по сите стандарди и регулативи, со добар пристап и содржини во непосредна близина, се тоа што би ја одржувало ликвидноста на просторот на високо ниво и во наредните 10 и повеќе години. 

Индивидуални и уникатни распореди на станбени простори

Долго време се веруваше дека распоредот нa станбениот простор направен според барањата на клиентот ја намалува ликвидноста на станбениот простор, бидејќи тие не се соодветни, благо речено, за секој купувач и секој сака простор по своја индивидуална замисла. Ова правило сè уште добро функционира во масовниот сегмент на недвижен имот: таму, необичните распореди навистина немаат најдобар ефект врз продажбата. Но, не и во премиум класата на станбен простор, кој ја задржува ликвидноста на подолг рок од масивниот сегмент на станови.

Во премиум класата, дури и „стандардните“ распореди вклучуваат станови со зголемени и панорамски прозорци, мастер спални соби, посебни соби со гардеробери и перални. И распоредот по индивидуална нарачка е многу повеќе баран отколку во масовниот сегмент. Прво, архитекти кои ги разбираат потребите на купувачите од повисокиот сегмент работат на нив. Второ, карактеристиките на премиум класата ви овозможуваат да креирате не само необичен, туку и најфункционален распоред.

Становите правени според индивидуални решенија ќе останат популарни поради нивната разновидност - тие даваат шанса да го трансформираат просторот за живеење во согласност со потребите на семејството.

Дигитални услуги

Дигитализацијата е процес кој го зафати целиот свет. Сè околу нас станува попаметно. Паметен телевизор, греење/ладење и штекер, паметно паркирање, паметни светла во паркот или робот правосмукалка кој се уклучува со еден клик од вашиот мобилен уред на која било далечина, за да пристигнете во чист дом - оваа насока кон дигитализацијата несомнено ќе се развива активно во наредните години. Затоа, ликвидните нови згради од премиум класата се во чекор со времето.

Дали сакате да имате деноноќен пристап до камерите за видео надзор и да видите што се случува во дворот и на улицата? Погледнете го екранот на таблетот прикачен на влезната врата и дознајте кој е пред вашата врата. Влегувате или возите на територијата на вашата станбената зграда без клуч, со контрола и пристап од вашиот мобилен уред, и никој од страна нема пристап, вашата безбедност е осигурана. Ова се основните функции достапни во сите нови премиум проекти денес.
Но, домовите денес имаат и паметни опции внатре. Со гласовна контрола, можете да го прилагодите осветлувањето, додека централната климатизација и системот за прочистување на воздухот го контролираат квалитетот на воздухот и климата во станот.

Подрум и остава, луксузот на новите згради

Рационалниот пристап и принципот на корисна употреба на секој квадратен метар доведоа до појава на мода за создавање простор за остави во станбените згради. Зошто во станот да чувате зимница, огромна вештачка елка со играчки или чамец на надувување, ако тие не се потребни секој ден? На крајот на краиштата, овие работи заземаат многу простор.

Сега, заедно со стан во нов станбен комплекс од премиум класа, купувачите добиваат не само место во подземниот паркинг, туку и просторија за складирање.

Некои чуваат автомобилски гуми таму, други чуваат алати, други чуваат сезонски предмети, а трети ги складираат и двете. 

Само замислете: се спуштате во оставата, директно од лифтот или скалите без да излезете надвор, ја земате вашата зимска опрема, влегувате во автомобилот и одите на скијање. Функционалноста која го поедноставува живеењето придонесува за ликвидноста на еден станбен простор.

Инфраструктура во внатрешноста на станбениот комплекс

Домувањето заради домување не е модерно: проектот, кој ќе биде релевантен многу години во иднина, содржи корисни јавни површини. Еден од нив е coworking, кој беше баран и пред пандемијата, но доби втор живот за време на пандемијата. Доколку станбениот комплекс има и област за рекреација, сала за состаноци или само удобно лоби, тогаш можете да одржувате не само онлајн, туку и офлајн состаноци, без да го напуштите вашиот станбен комплекс. Тајм менаџментот ќе биде уште поважен во наредните години па затоа и овие корисни опции во станбениот комплекс ќе придонесат за поголема ликвидност на вашиот станбен простор во иднина.

Друга насока е удобноста на семејствата со деца. Инвеститорите се почесто издвојуваат посебен простор во близина на станбените згради за детски игралишта. Се повеќе ќе се бараат и ќе бидат важни и внатрешните игротеки во еден станбен комплекс, придонесувајќи за поголема ликвидност на целиот објект.

Простори за деловни состаноци или рекреативни активности се достапни во се повеќе нови премиум станбени комплекси. Посебни соби за детски колички, простори за рекреација, лични и деловни состаноци и други општествено ориентирани опции го прават животот во еден премиум станбен комплекс удобен и интересен.

Деловни простори на приземјето на станбениот комплекс

Комерцијалните простории на првите катови на станбените комплекси понекогаш се нарекуваат застарен пристап поради лошото планирање во некои од нив. Кафе баровите им пречат на жителите на повисоките катови, а до аптеката треба да пешачите подалеку, иако во близина има седум продавници за храна. Ова само сведочи за непрофесионалниот пристап на некои инвеститори кои градат без бизнис план за ликвидноста на нивниот станбен комплекс во иднина.
Деловните простори на приземјето, доколку ги има еден станбен комплекс, и доколку се направат правилно и со добар план и распоред на содржини кои се потребни и барани токму на таа локација, може да бидат не само доста корисни, но и да ја зголемат ликвидноста на домувањето во еден станбен комплекс.

Балкони и кровни тераси

Не секој станбен простор го има "луксузот" на тераса или дворно место. Но тој кој сака да инвестира во ликвиден простор, на долги години однапред, треба да размисли за една многу важна содржина а тоа е терасата или дворното место. Простор за свеж воздух и релаксација. За време на пандемијата многу од жителите ја разбраа важноста на терасата и дворот, тоа беше единственото место за време на карантин каде можеше да се одмори на свеж воздух. Луксузот на поседување на тераса или двор остана важен дел при одлуката на купување на еден ликвиден станбен простор.

Денес, кога вредноста на балконите и терасите е зголемена, инвеститорите посветуваат посебно внимание на оваа област - длабоките и пространи балкони се одлични за одмор. Се попопуларни се кровните тераси кадешто има простор за пространи фотелји, маси, скара, лулашки за децата кои помагаат да се опуштите по работниот ден, се тоа на свеж воздух, под отворено небо. Кој не би го сакал тој луксуз и по 10 години? Терасите само ќе ја зголемат ликвидноста на еден станбен простор и многу години во иднина.

Дворот на станбениот комплекс има голема моќ за неговата ликвидност

Станбениот простор не е ограничен само на станот и влезот, во модерниот живот дворот на станбениот комплекс игра не помала улога од внатрешната инфраструктура на зградата. Но, овој двор не е само детско игралиште и неколку клупи за седење. Тоа е мултифункционален простор, каде што има место за деца од различна возраст, како и за возрасни и за стари лица.

Таму можете да играте активни игри или друштвени игри, да пиете кафе од блиското кафуле, да се опуштите, да работите на отворено, да шетате и да спортувате. Колку повеќе функции има дворот и колку подобро се обмислени неговите зони, толку поликвидни ќе бидат станбените простори во тој комплекс во иднина. Дворот треба да биде најдоброто место за релаксација, средба со пријателите и соседите, прошетка со семејството и грижа за вашето здравје.

Сите овие опции ја зголемуваат конкурентноста на становите на пазарот сега, но ќе останат релевантни и уште многу години во иднина.

Сите овие ставки ќе бидат важни во изборот на домувањето и во иднина, кое е најважно да остане ликвидно на пазарот кој постојано се менува.